Warning: Missing argument 2 for WP_Export_Utility::the_post() in /home/hastarb/public_html/wp-content/plugins/wp-exporter/utility.php on line 115

Ако французите бяха българи

 

 

Ако французите мислеха (с други думи, живееха) като българите, те трябваше да мразят англичаните и да ги проклинат постоянно – френски “мекерета” са изгорили на клада Девата-светица от Орлеан, Жана Д’Арк, но французите не го правят, дори са си прокарали тунел към земята на поробителите си.

Впрочем, при по-внимателен прочит ще научим, че Жана Д’Арк е магьосница, гадателка, имала е звукови халюцинации, (леко) луда демек, дори маниакална, а наивните Французи са я направили светица – вероятно те са видимо малоумни за да я тачат толкова много.

Защо ли ние сме такива? Кой ползва постоянното ни взиране в миналото и трошенето на енергията ни в емоции и самооплакване?

Толкова ли е трудно да се сетим, че разделени, взаимно обвиняващи си ние тъпчем на място, а светът се отдалечава от нас?

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>