(Хомео)патологична история

 

 

 

 

Десети ноември е днес. Преди двадесет и шест години комунистическата държава, водена от единствената Партия, Тя, (БЗНС бе просто бадж) реши да се самосвали от властта, за да мине в гражданска нелегалност и следвайки задачата за смяна, дошла от Москва.

Прото-майката на всички преминали през живота ни партии, родени в корема й, взе мерки и се сниши.

А комунизмът и носителите му се разтвориха като активните вещества в хомеопатията. И ни лекуват хомеопатично от промяната, за която масовата наивност ревеше и плачеше по митингите и искаше в искрените мисли и души на милиони Българи.

Продължавам да не забравям за онази чиста енергия и всеобщ ентусиазъм, който бяха обладани систематично през поредица от политически суплеси. Майсторите на фатките, (пре)облечени като демократи и в името на националното единство произвеждаха страхове на току що пожелалите свободата си тогава, а новородените граждани пиеха чашите на екс и на пълна вяра у новите светци на демокрацията. Отлюспвания, разделяния, магически трикове, използвали масовата неопитност доведоха до постепенното отпадане на енергията.

Единствената трайна цел, която бе преследвана и постигната, очевидно, бе натрупването на грамада от погнуса в мислите на всички, които бяха повярвали в промяната. Танцът две напред едно назад, без някой да помни точката на началото вихрено завъртя бъдещето в сенките на миналото. През прогресивни лица с все по-явно непрогресивно минало.

Активното вещество в рецептата бе объркано съзнателно и лечението е очевидно неуспешно за наивниците, пожелали да вярват в чистата воля и добрата енергия.

Дирижираните постоянни нервни конвулсии по тялото и в мозъка на обществото продължават да раждат подвеждащо нормалността усещане за несигурност, обърканост и постоянна трескавост. Целта да се открадне времето, а с него и възможността за промяна на системата радикално, бе постигната.

С фалшиви лекари и милосърдни сестри с пагони, опитомяващи тревогите на будните, днес България е дълбоко болна и все още се пита коя е диагнозата. Хомеопатията на пост-комунизма е път без изход. А ако има изход той е все по видимо летален. Знахарите с чинове успяха в планирания експеримент.

Двадесет и шест години България крачи по своя път, за който в книгите на евреите е описано, че Мойсей е употребил, водейки еврейския народ и обикалят 40 години из пустинята, докато намери Обетованата земя. В пустинята, на планината Синай, Моисей получава Десетте Божи заповеди, с които е сключен завет между евреите и Бога.

А ние продължаваме да търсим себе си – силата и вярата в себе си, в които се “скрила” е единствената истинска надежда.

Всяка следваща година може да се окаже четиридесетата. Светът не е същият и се променя, заедно с него и ние.

Делничността на днешния ден е истинската оценка на колективния срам и погнуса от този сякаш невидим юбилей.

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>