Warning: Missing argument 2 for WP_Export_Utility::the_post() in /home/hastarb/public_html/wp-content/plugins/wp-exporter/utility.php on line 115

Да спасиш удавения от теб

 

 

 

Когато Манолова изнесе предизборните си думи пред комисията по избора за омбудсман в парламента, всички чухме как тя вижда голямата картина, прозряла е драмата ни и иска да бъде искреният, “народен” коректор на текста, списан от българската “демокрация” за последните 25 години.

Единственото, което не чухме е защо е станало така. Защо именно нейната партия, управлявала България явно или под прикритие през всички тези години, контролирала централната и местната власт е “успяла” да добута България до положение да бъде просяк, да бъде последна във всички добри класации, изгонила поне 2 милиона от тези, които могат да променят през труда и идеите си България.

Манолова така и не отговори на ненужния въпрос – защо може да опише толкова дълъг списък от искрени, бъдещи нейни задачи на омбудсман ако нейната “социална” партия, партията на трудещите се, наемниците на капитала си е свършила работата?

Защо именно нейната партия, през поставени, подставени и квази политически субекти успя да докара до там “любимата” им България да бъде с 1/3 от населението си в ролята на хора под чертата на социалната поносимост, тоест бедни и оживяващи?

Защо сивата икономика е поне 30%?

И защо неспасяемите трябва да бъда спасявани именно от нея и от социалните й идеи на социално чувствителна жена и майка на народа?

Кому е нужна такава България? На Мая и на всички спасители на плажа на Българската “демокрация”. На брега на същата демокрация където срещата с морската вода и пясъка струва на суверенчетата не повече от 40 лева на ден. И нито стотинка повече.

По познатия модел на поведение на всеки социопат – първо затвърждаваш ролята на жертва в съзнанието на объркания, после го обгрижваш, превръщаш се в негов приятел, а накрая се назначаваш на работа като спасител на плажа, наричана и омбудсман. Подготвен с надуваеми пояси за хвърляне към давещите се. И разбира се, с изкуствено дишане уста в уста, през телевизора.

Циничността на одобряването на Мая Манолова за главен душеприказчик на Републиката е поредната, но не последна, метафoра на разпада ни.

Мая се спаси (от БСП/БКП) за да ни спасява от натвореното.

И тъй като Мая не се е избрала сама, а са й “повярвали” 129 депутата, а 82-ма не са я подкрепили, остава въпроса дали си даваме сметка ние, умните, хубавите, мислещите колко е дълбока ямата, в която сме се потопили.

Поредна, “добра” мигновена снимка на пропадането, направена пред паметника на царя “освободител” и в сградата на съединението на силата. И на безсилието и малограмотността.

Дъното е далече, явно.

Единственото успокояващо е, че визуализациите и екранизациите зачестяват – пък който иска да види или усети.

По-добър съветник на мозъка и разума от корема май няма. Да е жива и здрава и метафората Мая, от днес и омбудсманка.

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>