Орденът на мразещите да плащат

 

 

 

Вчера вечерта, пътувайки и слушащ радио с лого БТВ, успях да чуя пространна информация за “ситуацията около и в Гърция”. Най-силен бе финалът на “кореспонденцията от Атина”, в която изпратеният нарочно там журналист бе успял да намери, запише и покаже един монах, дошъл от Атон, ревностен фен на Путин, враг на алчните европейци и кредитори. Монахът силно желаеше Гърция да се успокои и да напусне клуба на алчните.

Вероятно монахът от Атон разбираше от газ, тръбопроводи, петрол, но журналистическата немарливост, ограничеността на формата и нуждата от много други анти-западни новини попречи да научим за връзката между руската версия на религията, практикувана и в Гърция, и въглеводородите.

Имаше още един смешен епизод, оставен без коментар от “журналиста”. Демонстрантка искаше най-накрая Гърция да остане насаме с парите си и да ги даде на трудовите хора. Говорим за същите пари, онези дето ги няма и заради които трудещият се Ципрас, без моторетката, е в Брюксел.

В добавка, денят вчера бе понеделник, демонстрацията в подкрепа на Сириза е станала миналия петък в Атина. БТВ, очевидно проруска в интерпретациите си, бе запазила тези новини за понеделник – като възглавничка, на която да легне орденът на срама, за който Ципрас и Варуфакис се борят от ден първи на Сириза. Орденът на мразещия да си плаща дълговете, дето сега се пече в Брюксел.

Не става дума за Ордена на Рицарите Темплиери, или на Кармелитките, или на Ордена на Сион или Малтийския Орден. Става дума за един нов орден – орденът, колието, за който се бори и Гърция, по пътя към “новите традиции”.

Впрочем , цялата “кореспонденция от Атина”, бе оставена да тече като мисли от поток на съзнанието – от разказаното ние научихме за всичко по много. Липсваше само мисълта на журналиста, който притичвайки с микрофона бе “забравил”, че ролята му е нещо повече от задъхан тичащ.

В очакване съм на пространно предаване, по която и да е телевизия, разликите са в минимални нюанси, в което да научим колективно, че между вярата и газта има духовна връзка.

Християнският славянски газ е най-добрия райски газ. Явно.

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>