Warning: Missing argument 2 for WP_Export_Utility::the_post() in /home/hastarb/public_html/wp-content/plugins/wp-exporter/utility.php on line 115

Любителски наблюдения

(или как с “Под игото” съблазняваме лелеяните туристи от цял свят)

 

 

Ако сте чужденец, и ви се прииска да посетите България, най-ползваният по света сайт за туристи е TripAdvisor. И ако сте любознателен турист – вероятно ще кликнете, цъкнете на Bulgaria: Recommended Reading.

И какво ще научите? Ще трябва да сте прочели “Под игото” от Иван Вазов (“Under the Yoke” by Ivan Vazov). Безкрайно трудно ми е да си представя, че този класически за литературата ни роман ще възбуди евентуалните посетители-ентусиасти.

Естествено, упоменати са и турците, под чието иго сме страдали. Едва ли е нужно да казваме, че на евентуалните туристи въобще не им е интересно (освен ако не са историци, но те едва ли ще търсят този сайт за съвети) кой на кого е робувал.

Колкото и да искаме някой да ни спасява – нас ще ни спаси грамотността ни, образоваността ни и нашето, Българско, национално разбиране, че живеем в друго, модерно време.

И не се изживяваме за жертви, ближещи рани столетия. Никой не отива при страна, описваща се като живяла под иго. Ако погледнете историите на всички народи – навсякъде е имало драми, но модерните нации не се описват през епизодите си на жертви, а през онова, което е мост към туристите и носи вдъхновение, очакване за среща с непознато, но не трагично.

След девет редакции на текста – можете да го прочете отдолу. Квалификациите от кой вид ще са туристите (ако ги има), вдъхновени от перспективата да четат местен роман, описващ събития от 1876, оставам за вас.

Последна редакция на съветващата бележка: edited by TA_Karen on Oct 13, 2011 10:55 AM

If you are in Sofia or any major city in Bulgaria you should try to get the book in English “Under the Yoke” by Ivan Vazov. It is a novel describing the 1876 April uprising of the Bulgarians against the Turks which was a very important time in their history. He is one of their most revered authors. It is hard to find in the US but it is well worth looking for. It gives you a real insight into the region’s history.

Този мой текст е невинна бележка към днешните “разкрития” за диплянките-некролози за умрелите мечки, риби и елени.

Само един въпрос си задавам. Има ли някой, който искрено е мислел за успеха на Българския туризъм?

Някой, който обича България през XXI век, по модерен, интелигентен, осмислен и визионерски, а не неграмотен, мразещ днешна България начин?

Линк към сайта в частта му за България: http://www.tripadvisor.com/Travel-g294451-s205/Bulgaria:Recommended.Reading.html

 

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>