“Патриот” ООД

 

 

 

Днес медиите разказаха за чутовния подвиг на Комисията за защита на конкуренцията, успяла да реши казус (история) с давност една година за злоупотреба с образа на тенесиста Григор Димитров – реклама в Интернет, подвеждаща българите. които били злоупотребени – да дъвчат “Белвита” пред образа на Димитров.

Възмездието се оказа глоба в размер 236 431 лв. за бисквитите “Белвита” и „Монделийз България Холдинг“ АД, които произвеждат и разпространяват бисквитите на българския пазар.

В такива моменти се сещам, вероятно и вие, за стотиците, хиляди случаи на явна, ежедневна, станала делнична злоупотреба с националните ни символи и образи, за които сякаш няма спор кои са. чии са. И именно, като безспорни, принадлежащи на всички, те са и беззащитни. Няма комисия, няма орган, няма институция, освен тази на вътрешния морал, които да могат да се самосезират, да накажат и да спре тази безкрайна, подвеждаща, злоупотребяваща оргия с чистия, наивен патриотизъм.

Вероятно помните под какъв реквизит днешните патриоти, членове на коалицията в частта “+2″, подписаха коалиционното си споразумение с “войводите”. Помните, вероятно сте чували неведнъж, днес патриотите, с живо тегло 100+ килограма, облечени по всички канони на безкризисната мода да се зоват един друг “войводо”: Паразитирайки над емоциите и липсата на чувствителност и памет у ошашавените, уплашени и търсещи спасение в нещо отминало и важно, превърнали патриотизма в ООД или АД.

Няма “уважаващ се държавник”, който да е изпуснал да даде интервю под зоркия поглед на Левски. Звучи, смешно, но имаше интервю и с двоен Левски. За по-сигурно и в помощ на разсеяните патриоти-читатели.

Няма предизборна, а в последно време и между-изборна, кампания, в която всеки пожелал да бъде крадец на гласове, да не подсили ефектите над мислите на драгите избиратели с по някоя и друга “патриотична закачка”.

Върхът, апотеозът на менте-патриотизма бе лицето (някога от Баня), днес от Брюксел, който понечи и окачи на знамето си и Тангра. По-дълбоко блато сякаш няма.

Никой, по никакъв начин не отбележи чрез публична, обществена реакция за ежедневната кражба на Българската история от всички менте патриоти, които превърнаха патриотизма (най-същностната, съкровената част на един народ) в едно предприятие с име “Патриот” ООД.

Днес това предприятие, приватизирано без бонови книжки, без РМД-е, без касова приватизация е в ръцете на патриоти, които до преди четвърт век са били с пагони. Днес “войводите”-капиталисти пощипват от факти от историята ни, в които я няма Русия, защото тя им е скъпа – буквално и преносно.

Днес тук патриотите са Българи, яростни анти-глобалисти, вдъхновени пан-славяни и певци на руски частушки в мислите си (и не само). Яростни привърженици на промените, които са нужни само тям.

Просто нови акционери в “Патриот” ООД не са им нужни. България им е приказна, буквално една оживяла приказка, която никой от тях не иска да свършва, дори България да се свърши, дори самозатрие скоропостижно.

А инак – правдата победи! Бисквитата “Белвита” е наказана!

А как, кой и къде да бъде сезиран за ползването на образите на Левски, Ботев или Раковски за целите на национал-патриотизма?

Кой следи веенето на Българското знаме по трапези, сбирки на хората-менте-патриоти?

“Белвита” ще си плати, след нужните обжалвания, нещичко. Употребените национални образи – да чакат събуждането на упоменатия морал.

Текстът бе публикуван в оффнюз.бг:

http://offnews.bg/news/%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8_2490/%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D0%9E%D0%9E%D0%94_479981.html

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>