Warning: Missing argument 2 for WP_Export_Utility::the_post() in /home/hastarb/public_html/wp-content/plugins/wp-exporter/utility.php on line 115

Сметката замести потока на патоса

 

 

 

Новината на деня с “номер” 1.12 на 2014 година е: “Русия се отказа от “Южен поток”.

Каквито и да бъдат интерпретациите на тази новина (само южна?), която днес се обявява като ” чисто нова”, причините са изцяло икономически. Руското решение за спирането на работите по “Южен поток”, обявено още при посещението на руския президент Путин в Китай и оповестена на 10.10.2014 във вестник “Комерсанть” (в Лондонското му издание, излизащо на руски език) уявнява факта на последиците от санкциите на ЕС, САЩ и Запада, комбинирани със стремглавото падане на цените на петрола. В приходите на Русия, петролът е 3 пъти по-доходоносен от приходите от газа.

Никога няма да разбера защо тогава (10.10.2014) същото по съдържание изявление на същия шеф на “Газпром” Алексей Милер, при аналогично посещение на Руския Президент Путин, в Пекин, не успя да се “добере” до България.

Вероятно и на новините им е по-лесно да минат по-бързо разстоянието от Анкара до София отколкото от Пекин до столицата ни.

Ефектите от шистовата революция, довела САЩ до ролята на един от най-големите производители на петрол и газ в света едва сега започват да бъдат усещани, а вероятно и разбирани от Русия.

Вероятно това са първите симптоми на публичния край на политиката на износ на енергийни носители, през които Русия градеше външната си политика в периода след 2001.

Оттук нататък ще започнат нескончаеми изявления за загубените Европейски икономически ползи и за ролята на България която “обърнала”.потока. И много “очакващ” ни от утре “чист патриотизъм”, познат ни от периода до днешния епизод на принудителните прозрения, дошли при нас като изявления на Кремъл в Анкара.

Придаването не неестествена наша “значимост” не променя фактите – технологично и икономически, потокът не бе една верига от заварени тръби и помпени станции, а начин, средство да бъде заобиколена Украйна, намалявайки тежестта й на връзка на Русия с потребителите на руския газ в Западна Европа.

Влошаващото се състояние на руската икономика, падащите приходи за руския бюджет под “действието” на петрола, “устремил” се към нива до 40$ за барел (в “най-драматичните” западни анализи) само подкрепят версията за политическото решение от днес, заменило друго политическо действие – за строителството на “Южен поток”. Понякога и в Русия политиката чува икономическите факти, осъзнавайки реалностите, отвъд политиката.

Днес България е отново “потребител” на променящото се бързо “международно положение”, в което ние не присъстваме. Освен в епизоди като днешния, през новината от Анкара и изявленията на Путин и Милер.

Интерпретациите остават за анализаторите, изхранващи се от любовта си към газа и петрола, вечно нахлузили тогите на вечната си “независимост”.

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>