За вредата от Е-тата

 

 

(Или как диетологията стана политология, попътно някак)

Наближаващите избори ще са първите в историята на “демократична” и “европейска” България, които могат да бъдат описани като избори във време на масова депресия. Не просто безразличие или гнусливо дистанциране от света около нас. След близо 18 месеца висока полит температура, болният се е унесъл в мислите си на осъзнатото безсилие.

Депресивните, объркани размишления заместиха виковете и светкавиците в умовете на разумните. Временно примирие с реалността е все повече само привиден факт. Осъзната като време за размисъл, депресията е здравословен епизод по пътя към новото, устойчиво, сродено с истината, състояние на мислите ни.

Дори анализите (социологическите) на очакванията на драгите избиратели, при цялата им разнопосочност и обърканост, не казват друго – депресираните и объркани умове на избирателите все още “обработват” информацията, в битка с реалност, която е трудна за проумяване.

Скандалното, абсурдното, противоречащото с елементарната логика все повече е безсилно да събуди обзетите от дрямката след 25 годишната неравна битка с разумността.

С тези думи не твърдя, че законите на пропагандата не са работещи днес. Напротив. Те са валидни и днес след формулирането им от Гьобелс. Простото стреляне с електрошокови новини все повече остава в състезание със себе си – търсейки нови “постижения”, през непознати до днес методи на мъчения на умовете – чрез сайтове, жълти медии, абсурдни предизборни “хрумвания”, идеологически спринтове, биещи най-добрите световни атлети и ментални салтоморталета, обезсмислящи живота на много циркови артисти, пак най-добрите по света.

Пътуваме към нови светове, непознати и за нас, самите. Сигурно все повече си задавате въпроса – та нима това бе възможно само преди една година. Явно преглъщането на новините и реалността е силно напомнящо яденето – няма как да преглътне предлаганата ни огромна хапка абсурд наведнъж. Пък и абсурдът е “безвкусен” за разума. Всеядността и добрия апетит ни напускат, заместени от днешната видима на пръв поглед електорална депресия и безапетитие. Ако помните – нашите баби се тревожеха най-много от това яде ли или не детето. И ни натискаха да ядем – досуш като днешната пропаганда, която ни набутва в умовете храни с много Е-та. Били вредни, водели до рак – това казали от БАН днес и май са много прави, дори когато говорим за умовете и отровните новини.

Мозъкът, като най-важната част от нашето тяло, започва да “проумява” разумността, търсейки своята “диета”. Наднорменото тегло е вредно, както твърдят лекарите.

Днес, сякаш повече от всякога, ние се нуждаем от гладолечение, с други думи – осмисляне на реалността тече. И най-вече – осмисляне на инстинктите на потребители и консуматори, заменили спокойните мисли, рационалността, разумността. Светът на фалшивите дипломи и на ментетата, се предава в нас.

Сякаш диетолозите са политолози, които ние не разбирахме до днес. Май нещо не е като вчера, а?

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>