За “касичката на властта”

 

 

Някой беше казал – политиците да не си показват сметките, а да кажат по кои болници се лекуват. Те и техните близки. Тази сутрин ходих по масовите софийски болници. Ако за миг се взрете в лицата на “преобладаващите” болни – ще видите, че там по “народните здравни заведения”, са пенсионери, бедни, безпомощните. Сенки на тела и хора.

В такива места пуснатите и гърмящи телевизори са като псувня, изречена на глас по време на литургия в храм.

Животът в телевизора няма нищо общо с усещането за сдържано човешко безсилие и “мека” властност в лицата и поведението на здравните работници. Болният е като гражданинът в общината – тъпак, който пречи на спокойния живот на чиновника.

Животът ни на животни за колене или в екарисаж не може да продължава така.

От днешното българско ЗдравеПогазване има щастливи – лекарите, сестрите, началниците в създадения монопол на ексклузивната Здравна Каса. Има нещо идиотско, осъдително и престъпно – да може да си застраховаш колата или кучето и там да има някаква конкуренция и пазар, но за здравето – смисълът на престоя ни на земята – да няма конкуренция. Да умираме “ексклузивно” в “ръчичките на касата”.

България е убивана съзнателно – от първия ден, в който бе направена “здравната реформа”. Още от онези времена на “СДС”, което имаше цялата власт да реформира, но не го стори. И не се промени оттогава – единодушно през всички мандати – нима това не е повод за въпрос – дали това не е сговор, договор в името на парите и убийството на Българите?

Спорът за днешните милиони за НЗОК ще продължава винаги ако не се промени системата. Милионите никога няма да стигат, а Българите ще бъдат все по-болни и умиращи.

Това, което видях е София. Извън София и големите градове – положението е трагично. Някой си прави търговия с играта със смъртта, опаковайки я като здравеопазване.

Това, което виждаме днес не е резултат от безхаберието на Орешарски или недоразумението в оставка Андреева, това не е и на ГЕРБ заслуга. За 5 години сме смениха два мандата и 5-ма министри. И нищо ново няма – Опазването е само за статуквото, Здравеопазването е най-скъпият ни път да харчат милиарди в името на “добруването” на изстискващите здраво милиардите, които се събират, за да не стигат никога. Защото по пътеките на отделните болести в НЗОК има чиновници, а не хора. Чиновник не лекува, той смуче – в съюз със съгласните да се “лекува”.

Красивите думи за здраявеопазването нямат смисъл. Здравето е услуга и е пазар. Пазар без конкуренция е монопол. Как не успя КЗК да прозре това? Как не успяха всички партии да го видят през десетилетия мандати? Слепи ли са всички?

Преди години един приятел лекар ми бе казал – НЗОК е “касичката на властта” Може би това е отговорът, най-краткият, за “трудностите” при неслучващата се десетилетия рИформа (цитирам Луджев).

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>