За радостите тези дни

 

 

Радост в тези дни ми носи плачът на едно бебе от минаващото покрай прозореца ми детска количка и майката до него. Плачът, който е надежда за бъдещ живот на ужасяващия ни свят около нас.

Или гласчетата на децата от съседната детска градина, които не са спряли да се смеят, викат, плачат и радват през думите си, пълни с живот и бъдеще.,

Радост ми носи и раззеленилата се природа, която не знае за кризата в нашата и световна обърканост.

Радост носят всички и всичко, които не разбират как светът се самонаказва за глупостта си, алчността и неспособността да отстъпи или да се извини.

Всичко останало си го знаем – то е в нас и ни превръща в хора, които се чувстват сами като “врагове с партиен билет” на своите, личните си души.

Голямата надежда е в това, че (все още) търсим извън нас сигналите на разума и ги споделяме.

Юли 2014

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>