“Южен” карамбол

 

 

 

Повод (новина): „Комерсант”: Нашите вече не са на власт в България

Оставката на лоялното към Москва правителство на Пламен Орешарски може да се превърне в сериозен проблем за „Газпром” и проекта “Южен поток”. (клубзет)

 

Нали си давате сметка, че бързият коментар на руският “Комерсант” “заплюва” гледна точка и намира “бърз” “виновен” за невъзможния заради Крим и агресията в Украйна газопровод. Това е формалното основание сега, днес. .

“Южен поток” бе невъзможен от самото си начало, защото потокът не е отговарящ на новите Европейски регулации. Всички ходове – подписвания, маневри, тържествени слова и дитирамби целяха само опазването на силата на “православния газ” в Южна Европа. И всички се съгласяваха в една друга гео-политическа обстановка и среда.

Явно Путин не е съгласувал плановете си с “Газпром”.

Това съобщение е пропаганден ход (трик), който е бил подготвен във времето на влачещата се като червей оставка на Орешарски. Любимата роля на всички демагози е ролята на жертва.

Не че България е важна на Русия, напротив, но формалният (физическият) “вход” на газа в Европа е именно България. През очите на днешните новини, ние можем да разберем (едва сега) какво всъщност говореха Сръбските ръководители, които още преди дни се “съгласиха” да замразят проекта, защото България била преди тях и вече го била “замразила”. Сега се сетете за театралната игра на Орешарски, който изглеждаше като на погребение след неделната среща с Американските сенатори и щастливата му физиономия, когато тук бе Лавров . Лавров го информирал – “споко, сине, невинен си, няма да строим”. Стойнев до последно неразбрал или като истински “актьор” се пънеше и строеше потока…

Русия едва дочака Орешарски да му подадат оставката и веднага декларира “драмата” си, осветявайки “нашите”. Както може да си помислите – това е театрално осветление.

Още нещо – колкото и да се надува бюджета на “Южен поток”, той е детска игра на фона на “преспективите”, произтичащи от газопровода “Силата на Сибир”. Допълнителен финансов съспенс внесе и неочаквания от Русия и Путин отток (напускане) на капитали от Русия, който дори сега, в средата на годината (2014) надхвърля напусналите капитали през цялата 2013. Консервативни оценки на анализатори сочат числото 100 Милиарда долара като напуснали Русия за 2014.

Освен всичко – това руско “отказване”, чрез ролята на страдалец, осигурява пропагандно гориво защо Европа е лоша и не заслужава руската суровина. Сега Руската пропаганда има да плаче за “неблагодарната” България и “лошите” и “добрите” в 16-тата република още дълги месеци и години. Европа вече има и гарантиран за пропагандата в Русия “лош” образ.

Отделно – оттук нататък Европа ще има главната роля на “главен виновник” за следващите наказания, които ще следват над България. Новите “опорни точки” на про-руската пропаганда се готвят в момента за печат.

За другите ефекти, които са вътрешни, Български, трябва да си помислим… Те едва сега започват да се виждат.

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>