Робуващата пешка

нешка 1401266375_4

 

Днес цял ден ми е в мислите жената дето не правела грешки в живота, Златната, Тя. Царицата на златните и на позлатените (от банката) момичета. Лелята дето все я канят да поплаче през екран. Моралният стожер, Тя. Замятаща косите, обръчите и лентите, с които тя омота света, пък и нас.

Пешка Робева. Таман се отърва от БСП-то, защото я лъгаха сто години, прозря го с драматичен катарзис (и за некой и друг лев), и младият, умният, интелигентният Бареков я върна в първи клас. Що танци изтанцува, що песни изпя в името на младите и прогреса – и прас – отново да те лъжат още сто лета.

И сега ще трябва да танцува, пее и омайва отново тези дето я лъгаха и тя едвам се отърва. Каква Орисия (мисля, че това бе нейния спектакъл). Отново се оказа, че между изкуството и живота има само една крачка.

На кой да вярваш когато си пешка, а не цар или пъдар?

Робуваща някому пешчица. Тя.

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>