За Оставката и истината, която не виждаме

Текстът е бил предложен на почти всички високо тиражни вестници, несправедливо наричани жълти. Отказът им е довел до горещи молби към други по-малко тиражни медии – и там е получен отказ. Като последен шанс на истината (която и да тя, колкото и да е истина) ние се наехме с ролята да дадем гласност. Малката ни аудитория предполага и малки щети за тройната коалиция, свързани с разказа.

В последно време в средите на ПР-ите в България се появиха странни и объркващи нормалността твърдения.

Явно смелостта да изречеш истината не е лесна задача.

Въпросът „Кой назначи Певски?“ едва ли има значение пред въпроса „Кой посочи Орешарски за премиер?“. Skype разговори, попаднали в редакцията „хвърлят светлина“ зад това клише. Ние никога не сме виждали физически начин да се хвърля светлина, но да се примирим.

Да започнем оттам – Моника Йосифова е ПР експерт с име в бранша. Жената на брата на брата Василев е ПР експерт. На ПР събитие в златните дни на Временния Кабинет днешната руса опозиционерка Добромирова е говорила с Йосифова-Станишева. От дума на дума се е стигнало до темата – напускането (логичното и естествено събитие) на Временното правителство и победата на БСП/ДПС и коалицията с помощта на Атака. Разбира се, говорили са и за печатницата в Костинброд, където те са подготвили ПР-ския екстра тираж от 350.000 бюлетини.

От този разговор се раждат поредица от резултати. Орешарски е посочен от Добромирова на Йосифова. Йосифова го посочва на мъжа Станишев. Станишев е вдъхновен от доброто попадение. Местан се съгласява. Сидеров е убеден „убедително“.

Съюзът на двете ПР-ки не спира до тук. Те започват да редят правитеството на Орешарски. Тайният им замисъл е да се създаде атмосфера на геройзиране на Орешарски, Станишев, Местан, Сидеров и, разбира се, на Пеевски – медиен могул, Bulgarian Юпи и стопански гений.

И за най-наивните е ясно, че този зъл съюз е резултатен. Ние живеем в този оживял сценарий на ПР технологиите.

Женското дуо Йосифова-Добромирова върти България на пръстите си. Орешарски е герой, Добромирова си завъртя апартамент на коня и печели. Превръщайки една случайна среща със своята колега Йосифова в печеливш бизнес.

До нас достигат и други факти. Мастити Продуцентски къщи (от Запад) са правили опити (успешни по потвърдена информация) да искат права над сценария за драмата „Орешарски“. Алчността на Добромирова е само причина в момента да не са завършили преговорите.

Очакваната Оставка никога няма да се случи – нито Йосифова, нито Добромирова имат интерес от края на тази сълзлива драма. Едната си върти мъжа, другата си върти апартамента.

Мая Манолова е близка с Добромирова по руса линия. Ползуват един същ номер боя за коса. Сцената, в която Мая не взе такси е блестящо доказателство за добре подготвената ПР акция. Нима не можеше да дойде НСО колата веднага? Но не дойде, за да направят и Мая герой, какъвто и стана.

Текстът на словото на председателят на НС Миков (изречен по БНТ) е писан от Добромирова, подпомагана от Йосифова. Играта със свободата на словото вдигна клюмналият (тогава) рейтинг на сайта Норешарски мигновенно. Наивните медии „клъвнаха“ веднага. От разразилата медийна шумотевица – спечели Миков, защото отстъпи благородно. Спечели и Орешарски – той изгони страхът. Спечели и Станишев – той „откри“ за медиите и световните агенции, подготвният от двете ПР-ки (и търсен, разбира се) ефект.

Всички събития, свързани със срещите на Орешарски с недоволни граждани по улиците а София и страната са ПР акции. От всичко това губещи няма – Орешарски е все повече герой, а двете ПР влъхви са все повече печеливши.

Наш граждански дълг на „доблестни“ граждани ни кара да поемем риска и да напишем фактите за тази Истинска Картина на случващото се в последните над 100 дни. Един ПР експеримент, родил над сто дневни безплатни фитнес разходки на десетки хиляди хора, повяравали наивно е ПР реалността.

В момента двете героини на нашия разказ готвят текста на Новогодишното поздравление на Орешарски за 2015. Поздравлението за новата 2014 е отдавна готово.

Вие вярвайте….

текстът бе публикуван на сайта noresharski.com на 30 септември 2013

 

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>