Технологиите и Моралът

 

Никога досега светът не се е тресъл така от постоянният разговор за корупцията на властта по света и технологиите.

Ако се замислим – глобализацията се дължи преди всичко на развитието на технологиите в света и най-вече на технологиите за бърз обмен на информация.

И колкото повече Информационните технологии се развиват и осигуряват бърз обмен на данни, изображения и говор - толкова повече лесното и бързо богатство създава повече съблазни и клопки за вечно слабата човешка природа.

Никога повече – като сега – не е бил толкова публичен, световен и “заразяващ” все повече и повече страни Разговорът за Моралът и за липсата му, превърната в луксозност и щастлив Живот.

Технологиите – дават “власт” през знанието и именно усилието и пътят към това знание са оная проверка, която “допуска” умните до “светът на богатите”, където няма много морал, а много алчност и самозабрава, по повод на спомената наша слаба човешка природа.

Технологиите дават лесен и бърз живот, но и дават шанс на светът да “надниква” в живота и на “богоизбраните”. А там – май е еднакво зле навсякъде.

Ставащото в цял свят сега е един опит за Морална революция, чиито цели са връщането на ценностите, за които май само бедните се сещат за сега. Защото огромното или несъразмерно на личността богатство – разпада личността.

И както виждаме – нито Христос, нито Аллах одобряват и драмите на мързеливите и хитри “големци” растат.

И драмите се появявят навсякъде. Единственото, незаобиколимото остава моралът на тази земя. Ценностите, които не са богатите или бедните на тая земя. Ценностите, които са “описани” добре в Десетте Божи заповеди. За да няма сложни разсъждения, а правила. За всички.

А технологиите? Те просто са “старомодните” понятия за прозрачност и честност, които липсват и които “идват” да разголят греховете.

Някой казват, че светът се бил променил. Променил се е за виждащите само. За тези, които мислят светът е същият, защото Моралът е същият.

Няма нов морал!

This entry was posted in Uncategorized by Jurii Jordanov. Bookmark the permalink.

About Jurii Jordanov

Винаги съм мечтал да пиша. И никога не ставаше освен позната младежка графомания, произвела доста стихове и останали живи и днес в едни пожълтяли листове. После животът ме подкара в своя коловоз - и от инжинер, после програмист, станах търговец на своя труд, а сега - "капиталист", ерго - сам отговарящ за себе си и за няколко десетки съдби на моите служители. Писането остана желание до момента, в който през 2013, България се събуди. Вярно бе и е "колкото-толкова", но се събужда и днес. Има една мисъл на Джакомо Леопарди, писал и мислил за хората и поведението им през XIX век, която най-добре описва това, което си мисля, че е най-важното в живота ни - Истината. Най-мразени са винаги тези, които са искрени и наричат нещата с техните имена. Това е непростим грях за човешкия род, който мрази не толкова злосторника или самото зло, колкото този, който го назовава.. Така че злосторникът често получава богатство, почести и власт, а назовавалият го е качен на бесилото, защото хората са винаги готови да понесат всяко нещо от другите или от Небето, стага то да им е било спестено на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>